De black box van BlackRock

De landelijke bladen zijn er ongetwijfeld blij mee, paginagrote kleurenadvertenties van investeringsmaatschappij BlackRock, Investing for a New World met ronkende teksten als: 
DE WERELD IS VERANDERD. Rendementen zijn laag, de markten zijn volatiel en het vertrouwen wankelt. De beleggingswereld ziet er somber uit. Beleggers zien weinig mogelijkheden en strategieën waar ze lang op hebben vertrouwd, lijken niet meer te werken. Er is één vraag die iedereen bezighoudt: Maar wat kan ik het beste doen met mijn geld?

En daarna komt het antwoord op die vraag: “Een Meer Dynamische, Breder Gespreide Portefeuille” Met Hoofdletters Natuurlijk, Dan Klinkt Het Nog Indrukwekkender. En als je doorleest, blijkt dat je vooral moet investeren in Fysieke Exchange Traded Funds (ETF’s) en Absolute Return Strategieën. Gaat er al een belletje rinkelen? Hoge rendementen en geen risico? Waar en wanneer hebben we dat eerder gehoord?

Absolute Return Strategieën, dat klinkt toch goed. Absoluut rendement, wie wil dat niet? Maar lees de kleine lettertjes onderaan de krant ook goed, want daarin staat dat ‘absoluut rendement’ helemaal niet betekent dat je altijd rendement hebt. Ja, je hebt wel altijd rendement, maar het kan ook negatief zijn. Heus, het staat er echt!

Gelukkig ben ik een sullige spaarder. Die in 2002 geld op spaarrekeningen en deposito’s had. En in 2012 nog steeds, met – over die jaren – een rendement (met samengesteld interest) van meer dan 50%. Nee, dat doe ik toch echt liever dan de black box van BlackRock.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s