Waarom offline? Daarom!

Vofflinean verschillende kanten komt de vraag, waarom ik offline ga in 2014. Door de NSA? Omdat Google precies weet waar je wanneer bent? Eigenlijk niet.

Ik heb er – na zo’n 30 jaar achter/voor beeldschermen – gewoon genoeg van. Een ruwe schatting:  25.000 uur, oftewel 3 jaar vol continu, 365 dagen, 24 uur per dag aan de computer gekluisterd. DRIE VOLLE JAREN. In normale 40-urige werkweken ruim 10 jaar, dus een derde van mijn werktijd. Misschien iets te ruim geschat, maar het is en blijft een heel lange tijd. En dan heb ik nog niet eens tv meegerekend.

Nou is dat voor een groot deel handig geweest en heeft het veel opgeleverd, maar vooral de laatste jaren met de nieuwe sociale media is het me steeds meer gaan tegenstaan. Af en toe is het best leuk om iets grappigs of bijzonders te lezen/zien op Facebook etc., maar meestal kost het vooral tijd en beklijft er bitter weinig.
Helemaal offline gaat trouwens al niet meer. Bankzaken, tenminste als je niet bij de grote drie banken wilt zitten, is onmogelijk zonder computer, dus dat zal ik blijven doen. En af en toe ook best eens wat opzoeken, als dat zo uitkomt.

E-mailen (waarvan toch zeker 75% nutteloze ballast is, in mijn geval, hoe goed ik me ook van alles unsubscribe), Facebook, Linkedin, Twitter, Pinterest etc. hoeven even niet meer. Ik kies voor ‘echt’ contact, via de telefoon of sms (als het dringend is), en vooral, hoop ik, face-to-face contact met vrienden, familie en ieder ander die daar zin in heeft.
U weet me te vinden.

Rob van Eeden

PS Voor alle duidelijkheid: met sommigen heb ik natuurlijk zeer zin- en waardevol contact (gehad) via sociale media en e-mail. Wees er van overtuigd dat ik ons contact zeker wil voortzetten. Het gaat me niet om het afbreken, maar juist het versterken van contact, maar dan in een iets andere vorm. That’s all!

4 gedachten over “Waarom offline? Daarom!

  1. Heel persoonlijk Rob en het is maar net wat je wilt. Maar telefoneren vind ik sowieso een noodmiddel dus liever niet. Pinterest is heel interessant maar moeilijk om alleen passief te blijven. Vooral al die uitnodigingen om te pinnen ergerden mij maar de plaatjes die het brengt geweldig. Ook afgemeld. Facebook nooit aan begonnen evenals linkedin, Google+ even aan geroken! irriteert! Evenals Tumbler, etc. Uren internet tellen als Interniek, haha daar begin ik niet aan. Maar het wordt steeds leuker met WiFi gadgets. Je eigen Cloud vraag ik voor mijn verjaardag. En als het niet werkt wordt het ook voor mij vervelend. Maar off-line kunnen we gewoon niet meer als je zou willen. De nutsbedrijven dringen zich draadloos binnen zonder dat je wilt. Dus al zet je alles uit. Wel een mooi moment om eens naar de OK te komen in de Wagenstraat 187 elke woensdagochtend vanaf 9 uur.

    1. Ja, ik heb ook het nodige ontdekt met mijn bijna driekwart jaar (zo goed als) offline. Inmiddels weer voorzichtig begonnen. Ook ik heb gemerkt dat helemaal zonder niet meer kan. Daarmee haal je je alleen maar meer ellende op de hals bijvoorbeeld met banken etc. Maar toch heb ik mijn mail bijvoorbeeld enorm weten te saneren. Van dagelijks zo’n 50-100 mails teruggebracht tot enkele per dag, waaronder overigens nog steeds spam of wat daarop lijkt.
      Ga nu met vakantie, maar kom daarna zeker eens langs. Had al eerder moeten gebeuren, maar lukte niet door familieomstandigheden, ziekte e.d.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s