De ogen geopend…

Gisteren maakten Hanneke&ik een wandeling onder leiding van Maup, zo langzamerhand een fenomeen wordend in en om Den Haag, door de veelheid van bijzondere wandelingen die hij via zijn diverse sites aanbiedt, zoals: wandelenmetmaup.wordpress.com. We liepen een stuk door Clingendael en zagen daar tientallen verschillende paddestoelen. Tot onze schande moesten we bekennen dat we hier al jaren lopen, maar nauwelijks paddestoelen hebben gezien. Nu is het volgens Maurits Burgers (zijn officiele naam) ook wel een bijzonder paddenstoelenjaar, dat gebeurt eens in de vijf tot zeven jaar. Alleen al de hoeveelheid cantharellen…  Bekijk vooral de foto’s die hij (en andere deelnemers) daarvan op Facebook plaatsten.

Vandaag liepen H&ik in de buurt van de Wassenaarse Slag en ook daar zagen we opeens overal kleine en grotere paddenstoelen. Toch waren we wel verbaasd om een kabouter met een tuinschaar aan te treffen die duidelijk een grote Vliegenzwam (Nee hoor, volgens Maup – zie zijn reactie – een Braakrussula) doormidden had geknipt. We hebben het mannetje vermanend toegesproken, want knippen en plukken doe je niet. Of het zal helpen?

Kabouter-paddenstoel

3 gedachten over “De ogen geopend…

  1. Wat een enorm leuk artikel Rob. De paddenstoel bij de kabouter is een soort Russula, waarschijnlijk de Russula emetica, de Braakrussula, geen Vliegenzwam dus. Of misschien een kraakrussula die de kabouter van zijn woningafbraak wil weerhouden? Ik ben erg blij om te lezen dat jullie wakkere ogen verder geopend zijn.

  2. Hallo Maurits, na het lezen van het stukje van Rob en Hanneke, zag ik jouw reply van 1 september. Ik keek naar de foto en dacht: “die man ken ik”. Ik ken je van jouw bijdragen aan de site Hofstijl. bestaat
    die site nog? ik heb er indertijd ook wat bijdragen aan geleverd. Gaat ’t goed met je? Groetend, Willem Hoos uit Hilversum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s