Hoe een (nep)bericht zijn weg vindt: Eet de helft!

Ooit, het moet ergens jaren ’90 zijn geweest, hadden Hanneke en ik een site: zuinigst.nl (‘spin-off’ van de stichting Zuinigheid met Stijl), waarop we grappige berichtjes plaatsten. Eén daarvan was een variatie op het in de Vrekkenkrant geregeld behandelde ‘halveringsprincipe’, waarbij je van een te gebruiken hoeveelheid steeds weer de helft neemt, tot het echt te weinig is. Dan pas ben je aanbeland bij de juiste hoeveelheid shampoo, afwasmiddel, mayonaise, zout etc.

Dit bericht was getiteld: Het EDH-dieet, waarover ik een (naar mijn idee, zei de gek) grappige tekst had geschreven, die als volgt begint:

“Het MLM-dieet (Mangez La Moitié dieet). Vertaald naar het Nederlands wil dit zeggen: Eet De Helft! Het MLM Dieet is een dieet waarbij je eet wat men normaal ook eet, maar dan overal de helft van.

En wat blijkt nu? Nu, meer dan 15 jaar na de (helaas op internet niet meer aanwezige) publicatie van dit bericht, blijkt het op allerlei plekken op internet op te duiken, op serieuze dieet-sites, waar de teksten letterlijk zijn overgenomen, zonder enig idee (lijkt het) dat het om toch echt wel een grap gaat. De kroon wordt wel gespannen door het TV-programma 1Vandaag dat de Topvijf van populairste diëten van 2015  publiceerde, waar het EDH-dieet op nummer 3 staat.

Op tientallen sites wordt dit dieet serieus behandeld, met (meestal) bijna dezelfde tekst die ik schreef (altijd zonder bronvermelding).
Hier en daar zelfs aangevuld met checklists, serieuze besprekingen etc.
Kijk maar eens op:

De originele tekst, voorzien van een duidelijk gemanipuleerde foto van mij, één voor met een superbol gezicht, een één na met een langgerekt gezicht, zeg maar Laurel & Hardy, staat hieronder. (De originele foto’s zijn helaas verloren gegaan.)

Cartoon: Wesley

“Ontstaan MLM Dieet

De Franse chef kok Gérard La Moitié ontdekte het bij toeval tijdens een zomer in de keuken van zijn Parijse restaurant Le Mouton Enragé: een toen nog matig bezocht etablissement. Dat veranderde drastisch toen het in een veelgelezen reisgids werd opgenomen. Door de enorme toeristendrukte die volgde, kreeg Gérard het zo druk dat er bijna geen tijd voor eten meer was. Gedurende drie maanden werkte hij zeven dagen per week. Af en toe nam hij wel een hapje, er was eten in overvloed in zijn keuken, maar door de vermoeidheid had hij ook ’s avonds nauwelijks meer trek. Hij viel uitgeput in slaap en als hij wakker was begon de drukte van voren af aan. Tot zijn grote verbazing was hij, aan het einde van de zomer, maar liefst 14 kilo lichter. Dit was het streefgewicht dat hij al twaalf jaar met allerlei diëten (van sapvasten, via Weight Watchers tot sherrykuur) nooit had kunnen bereiken.

Opkomst van het MLM Dieet

Na die drukke zomer nam Gérard de tijd om eens na te denken over dit onverwachte fenomeen. En al gauw begon hij in te zien dat dit tot een revolutie in de dieetwereld zou kunnen leiden. Geholpen door een paar vrienden uit de marketingwereld begint het er nu inderdaad op te lijken. Het inmiddels opgerichte Institut La Moitié heeft de methode uitgewerkt tot een even simpel als doeltreffend concept. Om af te vallen eet je precies, maar dan ook precies de helft van alles wat je voordien at.
De voordelen zijn evident. Je kunt gewoon doorgaan met je levenswijze. Hou je van moorkoppen, biefstuk, speklappen, patatje oorlog: geen bezwaar. Als je maar de helft eet. Je hoeft geen boeken te kopen, geen tabellen bij te houden en geen fitness apparaten te beklimmen. Ook met alcohol kun je rustig doorgaan, als je maar de helft drinkt. Alleen water mag net zoveel als je wilt.
Een ander voordeel is dat je dit dieet heel makkelijk met je partner kunt doen. Als hij of zij niet hoeft of wil afvallen, is er geen vuiltje aan de lucht. Je kunt gezellig samen blijven eten. En als je samen lijnt is het helemaal leuk. Nu hoef je maar voor één persoon te koken. En de kosten halveren natuurlijk ook, wat wil je nog meer.”

 

 

 

2 gedachten over “Hoe een (nep)bericht zijn weg vindt: Eet de helft!

  1. Is wel grappig dat je ook shampoo en afwasmiddel noemt. Ik sprak een keer een onderzoeker bij TNO die vertelde dat de hoeveelheid wasmiddel die nodig was om goed te kunnen wassen )(ging geloof ik alleen over machine was, een fractie was van wat op de verpakking werd voorgeschreven. Het onderzoek was in opdracht van een grote wasmiddelen producent die de tekst op de verpakking niet aan heeft gepast. Degene die aan het onderzoek heeft verdient (TNO) bracht het ook niet naar buiten dus deze tekst doet dat nu (een klein beetje)…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s