Schandvlek voor Nederlands hoogste rechtscollege

Virtuele impressie van Kaan Architecten

LET OP!!! Mijn ‘actie’ heeft effect gehad. Op 24 november 2017 ontving ik per maiil:

Geachte heer Van Eeden,
Hartelijk dank voor uw bericht aan wethouder Revis.
U geeft terecht aan dat de boomspiegels een verwaarloosde indruk geven. Op verzoek van de wethouder heb ik gevraagd of hier op korte termijn iets aan gedaan kan worden.
Inmiddels zijn de boomspiegels aangepast. De zwarte ‘lappen’ en de houten paaltjes naast de bomen zijn verwijderd. In verband met eventuele watergift én voor de beluchting zijn de plastic buizen nog niet weggehaald. Ook deze zullen op termijn worden verwijderd.

Met vriendelijke groet,
Ard de Heus
Bestuursadviseur wethouder Revis

Hieronder het oorspronkelijke bericht.

In 2015 werd ‘t nieuwe onderkomen van de Hoge Raad der Nederlanden aan het Korte Voorhout in Den Haag opgeleverd. Kaan Architecten, die het ontwierpen, beschrijven de voorkant van hun gebouw met: “De rijen majestueuze platanen vormen een indrukwekkend voorportaal, waarin op een laag bordes meer dan levensgroot zes Nederlandse rechtsgeleerden zetelen, in brons op stenen sokkels. Het geheel zet een toon van allure en waardigheid.”

Toch krijg ik een heel andere indruk als ik langs het nieuwe gebouw rijd, al ruim anderhalf jaar nu. Die rechters staan er inderdaad en de gevel van staal, natuursteen en glas ook, maar waar zijn die “majestueuze” platanen?
Wat ik zie zijn twaalf jonge bomen in twaalf afzichtelijke boomspiegels

Zo zijn er twaalf, waar onze hoge rechters op moeten uitkijken…

Ik begrijp dat die jonge bomen ooit zullen uitgroeien tot iets groots, maar waarom zulke boomspiegels met verwaarloosde,  losliggende, beschadigde zwarte lappen. Het is een treurig gezicht. Je vraagt je af hoe het kan dat niemand van de architecten, de Hoge Raad, de Rijksgebouwendienst of de Gemeente op het idee is gekomen dat ook die boomspiegels wel enige “allure en waardigheid” mogen uitstralen.

UIt een Haagse folder over boomspiegels

 

Dat kan makkelijk. Die zwarte (of groene) flappen staan elders in de stad netjes omhoog (zoals hiernaast in een folder van de Gemeente Den Haag) om hun taak, water vasthouden, te vervullen, maar voor de Hoge Raad lukt dat niet.
Te goedkoop aanbesteed?

Elders in de stad zijn voorbeelden te over van goed vormgegeven boomspiegels, bijvoorbeeld met een fraai hekje eromheen. Hier voor de Hoge Raad is toch ook wel zoiets te bedenken dat bij de gevel past, van RVS bijvoorbeeld? En wat fraaie planten erin? Met waardigheid en allure? Of roosters, zoals bij de jonge bomen op de Prinsessegracht om de hoek?
Dagelijks lopen hier honderden, misschien wel duizenden  bewoners, toeristen en bezoekers van de City of Peace & Justice langs. Wat voor indruk krijgen die?
Wie is hiervoor verantwoordelijk?
Het is maar een vraag.
Rob van Eeden

Een gedachte over “Schandvlek voor Nederlands hoogste rechtscollege

  1. Groenbeleid wordt maar-niet-echt-geïntegreerd-met …. Planologie, Stedenbouw, Architectuur, Landschapsarchitectuur. Dit heeft m. i. deels te maken met de sinds heugenis gescheiden opleidingen van Landschaps – en Tuinarchitectuur, Stedenbouw, Architectuur en Binnenhuisarchitectuur. Planologie heeft eigenlijk een eesrte plek in deze rij, maar is totaal onderschoven. Het spanningsveld tussen deze opleidingen heeft te lang geen aandacht gekregen met heel erg veel gevolgen. Tel daar het hele (diepe) scala van de ontwrichtende ‘bouwmaffia’ bij op (en niet alleen de bouwmaffia!). De vertegenwoordigers hiervan, hebben er alleen maar ZELF aan verdient, zoals iedereen zou moeten weten en onbewust weet. Een stad heeft wegen, wijken, buurten, straten, pleinen, parken, plantsoenen, maar de laatste jaren wordt ook wordt gebruik gemaakt van valse bomen, nepvijvers, vooral die vreselijke bakken en dan nog het laatste nieuwtje ‘geveltuinen en begroeiingen’. Kortom wat ik waarneem steeds meer zonder gevoel en kennis van zaken, geen echte overkoepelende aanpak. Ooit was Den Haag een van de groenste steden van Europa, dat is weg. Indertijd ging alles langzaam was er meer ‘werkvolk, dat maar werkte voor praktisch nix’ en de geschiedenis ging verder. Waar zijn we nu aangeland?

    LET OP: Slechts één procent van het oppervlak van onze geliefde (?) Aarde is bewoond met meer dan 7 biljoen op elkaar gepropte luchtvervuilers. Een nieuwe weg inslaan kan mogelijk pas als de nood aan de man zo ver is gegaan, dat we allemaal samen EEN keer echt in+uitademen om opnieuw te gaan kijken om opnieuw te begrijpen dat ruimtelijke ordening EEN VAK is. Met dank aan Jan des Bouvries (!?) …. Let op wat we in de jaren 20 en 30 gaan meemaken .. na WW3.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s