Al jaren stond op mijn bucket list om Radio Kootwijk te bezoeken. En het is gelukt.
Het was de moeite waard, daar midden in de woestheid van de Hoge Veluwe …

Begin jaren twintig werd dit gebouw, als eerste groot gebouw in Nederland helemaal van gewapend beton, afgebouwd. Van hieruit werden telegrafische morseseinen wereldwijd verzonden via de langegolf, vooral naar het toenmalige Nederlands Indië. Eind twintiger jaren kwamen er ook kortegolf zenders bij, waardoor telefoonverbindingen (Hallo Bandoeng) mogelijk werden. Dat was toentertijd een ware revolutie, te vergelijken met de invoering van het internet. Daarom is het ook te begrijpen dat er zo’n waanzinnig groot kathedraal-achtig gebouw werd neergezet, ontworpen door een architect van de Amsterdamse school Julius Luthmann (1890-1973).
Er is nog maar een deel van dat alles over, want als zendstation is het vanaf 2000 niet meer in gebruik. Daarna is er jarenlang gestreden over een nieuwe bestemming terwijl veel gebouwen min of meer in verval raakten of door brand verwoest.

Om het gebouw heen stonden zes zendmasten van maar liefst 220 meter hoog met daartussen allerlei kabels voor de zenders. Ook op de toren van de ‘kathedraal’ stond een mast. Die bliezen de Duitsers aan het einde van de oorlog op, in de hoop dat het gebouw erdoor verwoest zou worden, maar dat liep nauwelijks schade op.
En dat allemaal in een woest gedeelte van de Hoge Veluwe, niet bereikbaar per verharde weg, die er pas in 1964 kwam.
Er was ook een hotel (gesloopt) en een watertoren (die is er nog) en nog veel meer barakken en gebouwen.
Vlakbij werd een dorp gebouwd voor de medewerkers (op het hoogtepunt meer dan 150) met culturele voorzieningen enz.
Het geheel is nu van Staatsbosbeheer die er een (nogal tegenvallende) expositie heeft ingericht met foto’s en teksten. Toch is een bezoek aan de vele ruimtes en trappen en de imposante zenderzaal de moeite waard. Nu worden er evenementen gehouden en allerlei films en tv-programma’s opgenomen.
Veel meer (ook video’s) hierover is te vinden op de Wikipedia-sites:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Radio_Kootwijk_(zender) en
https://nl.wikipedia.org/wiki/Radio_Kootwijk_(plaats)
Beperkte mogelijkheden tot bezoek (met of zonder rondleiding) zijn te vinden op:
http://www.hierradiokootwijk.nl/p/home-radio-kootwijk

Mooi man! wil ik ook naartoe
With kind regards,
Joanne Heyink Leestemaker Daguerrestraat 31 2561TM The Hague The Netherlands