Geven zonder te herinneren, ontvangen zonder te vergeten

Bij netwerken in de zakelijke en carrière-sfeer wordt de nadruk vaak gelegd op: precies weten wat je wilt, dat goed kunnen presenteren en de juiste personen zoeken en aanspreken. Allemaal belangrijke onderdelen van netwerken, maar het allerbelangrijkste wordt nogal eens vergeten of krijgt te weinig aandacht. 
Je netwerk aanspreken en daarbij resultaat boeken, lukt het beste als je dat netwerk goed hebt opgebouwd en vóóral: goed onderhoudt. Dat is de basis van netwerken. Zonder dat is netwerken wel mogelijk, maar een stuk moeizamer.

Mijn meest aansprekende netwerk-voorbeeld is m’n Opa; hij overleed in 1959 toen ik 13 was. Het woord netwerken kende hij ongetwijfeld niet, maar toch was en is hij voor mij de ultieme netwerker. Autoverkoper bij General Motors en zeer succesvol, een van de topverkopers van het bedrijf. Toch hield hij zich – naar eigen zeggen – nauwelijks met verkopen bezig. 
Ik mocht – als kleine jongen – soms met hem meerijden op woensdagmiddagen in zijn prachtige grote witte slee met panoramische voorruit, als hij ‘aan het werk’ ging. Het was in de tijd dat er nog weinig auto’s waren. We reden door de stad, en hier en daar stopte hij, soms als hij een ‘wagen’ zag die hij ooit verkocht had. Hij belde dan aan en maakte een praatje, hoe het ermee ging, of iedereen gezond was etc. Over auto’s werd soms ook wel gepraat, maar hij had altijd welgemeende interesse voor de mensen die hij aansprak. En als er iets ter sprake kwam van een aanstaand huwelijk, ziektegeval of verjaardag, dan zorgde hij er altijd voor om daar een passend presentje te bezorgen of er langs te gaan.

Natuurlijk deed hij meer (waar ik toen geen weet van had), maar toch was dit een van de belangrijkste onderdelen van zijn werk: aandacht geven aan klanten, goed luisteren, en… passend reageren. Dat is de essentie van netwerken, zo onderhoudt je je contacten. Doe je dat niet, dan blijft er weinig van de netwerk-relaties over.
Heden ten dage kun je nog steeds zo omgaan met de klanten, relaties, collega’s, vrienden en familie die je netwerk vormen. Misschien met iets meer elektronische hulp, maar in principe op dezelfde manier. Neem je adressenboekje (of iPhone) zo af en toe eens ter hand en blader het door. Vraag je bij iedere naam die je ziet af of het geen tijd wordt dat je weer eens iets van je laat horen, of dat je informeert naar de zaken waar die persoon mee bezig is. In de privé-sfeer of zakelijk, dat doet er niet toe.

Aandacht geven, ingaan op behoeften en vragen van anderen, dat is de voeding van je netwerk. Daarmee bouw je een goede naam op, krediet zou je ook kunnen zeggen. Als je dat geregeld en goed doet, zullen mensen, als jij eens echt iets nodig hebt veel beter en meer helpen.
Dat ‘geven’ in je netwerk gaat niet een-op-een. Je hoeft je niet te herinneren voor wie je wat gedaan hebt, doe het gewoon zoals het uitkomt. Je reputatie wordt er alleen maar beter door. Het gekke is, ook al herinner jij je niet meer wat je aan iemand gegeven hebt, of het nu een luisterend oor was of een stuk interessante informatie, die ander zal het zich wel herinneren. 
Hoe meer je zo je netwerk opbouwt en onderhoudt, hoe meer je netwerk jou zal gunnen.

Veel meer informatie over carrière- en zakelijk gericht netwerken in:
Netwerken werkt, op weg naar de baan die je wilt (2004, 15de druk) en
Netwerken, zo eenvoudig is het (niet) (2009, 4de druk)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s