… helemaal geen troepen naar het andere eind van de wereld sturen om rust en orde te herstellen

‘Er is weer van alles in de winkels, zeg je. Godverdomme ja! Daar hebben ze wel voor gezorgd! Dat ze maar gauw weer rotzooi kunnen verkopen, dat ze maar gauw weer duiten in de la krijgen! De regering die daarvoor zorgt, die vinden ze geweldig! Die is patent in orde! Maar in de volgende oorlog, dan worden we platgetrapt al paardedrollen. Omdat Nederland een klein rotlandje is. Omdat er van alles te krijgen is, daarom! Alles is er in Nederland, maar we hebben geen donder in te brengen! Een land dat zich niet kan verdedigen is helemaal geen land, dat moet z’n bek stijf dichthouden, dat moet helemaal geen troepen naar het andere eind van de wereld sturen om rust en orde te herstellen. Weet je waarvoor je op jezelf hebt laten schieten? Allemaal voor pretenties die nergens naar leken. Een land dat geen toekomst meer heeft…’

Uit: Ik heb altijd gelijk. Willem Frederik Hermans, 1951

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s