Het Mariaal IJstijdperk

Mariabeeld in de Warfhuister Kluiskerk. Voor de licentie van deze foto, zie onderaan het artikel

Wat heb ik toch allemaal gemist, al die jaren dat ik niet naar Radio Maria luisterde. Zo is er doordeweeks het dagelijkse programma: de  Theologische Academie, waarin belangrijke Katholieke kwesties besproken worden. Bijvoorbeeld, Monseigneur Jan Hendriks over: ‘Johannes Paulus II en Maria’. 
Ik hoorde maar een stukje vanochtend, maar lag wederom verbijsterd in bed. Wat een nieuws! En dat het echt om nieuws gaat blijkt wel uit een zoektocht via Google, die slechts één serieuze hit oplevert op Mariaal IJstijdperk: een Belgische preek, waarin dit tijdperk in de mond van Johannes Paulus II wordt gelegd.

We hebben dan wel te maken met de opwarming van de aarde, maar wat betreft Maria is de afgelopen decennia juist het tegenovergestelde gebeurd. Jan legde het allemaal uit: er is sinds het tweede Vaticaans concilie (van 1962 tot 1965, dat de vernieuwing van de kerk behandelde, en waarover later zoveel te doen is geweest), sprake geweest van een ‘Mariaal IJstijdperk’. Maria zou niet langer de ‘Moeder’ van de Kerk, maar slechts de ‘Dienstmaagd’ zijn geworden.
Er kwam nog veel meer aan de orde, het duizelt me nog, en dat terwijl ik maar een stukje hoorde. Zo blijkt Maria de nieuwe Eva (en Jezus de nieuwe Adam, ik verzin het niet). Het is helemaal misgelopen na dat concilie, zoveel is wel duidelijk, en Johannes Paulus II heeft het tij proberen te keren.

Uit de eerder genoemde Belgische preek: “Iemand vroeg paus JP II hiervan de theologische verklaring. De paus antwoordde: “Precies omdat Maria de Moeder van de Kerk is, is zij met heel de Kerk, met heel de mensheid begaan”. En hij verzuchtte: “Geef ons Maria terug”. Ons huidig godsdienstonderricht verkeert in een Mariaal IJstijdperk.” De Franse wijsgeer Jean Guitton zei kort voor zijn dood (1999): “Juist in Maria zal de mensheid volgende eeuw haar kracht terugvinden”. De echte diepgaande hernieuwing van de Kerk zal niet liggen in eenzijdig horizontale, sociaal-kritische en structurele hervormingen, maar in de herontdekking van wat God ons blijft zeggen. Don Bosco (U weet wel, van die jongensbroekjes, RvE) zag ooit in een visioen hoe de boot van de Kerk zich tegen vijandige schuiten in de woelige golven zou redden in het aanmeren bij de zuil van de H. Eucharistie en de zuil ‘Maria hulp der christenen.’”

Gelukkig wordt tweede deel van de ‘conferentie’ (zo worden deze praatjes op RM genoemd, niet conferences) deze week (op donderdag) uitgezonden. Ik zal aan de (radio)buis gekluisterd liggen.

Licentie foto: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Beslotentuinpiep.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s