DE crisis, wat moet ik ermee?

Doordat Hanneke en ik al jaren betrokken zijn bij de (beoordeling van de) Nederlandse bankwereld, zijn we er waarschijnlijk meer mee bezig dan anderen, maar de enigen zijn we zeker niet die ons druk maken over de crisis. Het is – denk ik – sowieso voor het eerst in ons leven dat we het over DE crisis hebben. Er waren er natuurlijk wel meer: de oliecrisis (met die leuke autovrije zondagen), de Cubacrisis, de nep Millennium-bug-crisis, de Internet-bubble. Maar deze crisis is toch anders, lijkt iedereen op de een of andere manier meer te raken en wordt niet alleen door ons, maar door velen DE crisis genoemd. Maar wat houdt die crisis nou eigenlijk in? Wat zit erachter? En hoe komen we eruit?

Of is dit nog maar het begin?
Een vriend van ons, Braziliaan van geboorte, is ervan overtuigd dat deze crisis nog maar een voorproefje is van een wereldwijde instorting van de economieën en geldsystemen. Hij voorspelt dat huizen ‘binnenkort’ niets meer waard zijn, dat je met geld alleen nog je billen kunt afvegen. Dat we aangewezen zullen zijn op onze eigen overlevingsstrategie. Zijn opossing is land kopen in Brazilië, er een huis bouwen, een paard kopen en zo zelfvoorzienend mogelijk worden. Binnenkort vertrekken zijn vrouw en hij. Hun geld zetten ze om in gouden en zilveren munten en staven. Dat is volgens hen de enige uitweg. Voor jezelf zorgen, zo min mogelijk last zien te hebben van anderen en je ook zo min mogelijk iets van anderen aantrekken.

Toen hij, zo’n jaar geleden, met dat verhaal bij ons aankwam, waren we er wel een een tijdje door aangeslagen. Het is een intelligente vent en ook zijn vrouw waarderen we zeer. Ik kon het verhaal niet echt geloven, maar bleef er toch wel aan denken. Hanneke en ik moeten het de komende jaren zien te rooien van onze spaarcentjes en inmiddels voor ons beiden AOW, plus het huis waarin we wonen. Als je zijn verhaal serieus nam, dan zouden we daar op niet al te lange termijn niets meer aan hebben. Na wat langere tijd bleken Hanneke en ik er verschillend op te reageren.

Bang voor de toekomst?
Hanneke bleef ‘bang’ voor die ons voorspelde toekomst. Niet alleen voor zichzelf, maar vooral ook voor mensen die het nu al veel slechter hebben dan wij. Hanneke werkte jaren bij de Voedselbank en het leek haar verschrikkelijk voor mensen die het nu al krap hebben. Hoe zouden die het krijgen als een nog grotere crisis zou uitbreken.
Ik zette het van me ervan af, want kon het niet geloven. Het zou allemaal wel meevallen, dacht ik, zo erg was het nu ook weer niet. We wonen in een van de rijkste landen ter wereld en hebben echt heel erg goed. Al zou die crisis uitbreken, dan nog zou het wel meevallen.

Hanneke ging zich meer tegen de crisis wapenen. Ze verdiepte zich in stadsboerderijen, groenten en fruit kweken in eigen (en andermans) tuin. Heerlijke verse sla leverde dat bijna de hele afgelopen zomer op, overigens, uit eigen tuin. Af en toe wilde ze ook wat voorraden aanleggen, een soort noodpakket, maar dat kwam er niet echt van. En ze wilde het laatste restant van onze hypotheek zo snel mogelijk aflossen. Echt slim leek het me niet, nu de huizenprijzen nog steeds dalen, maar ik loste wel mee af (omdat ik ook niets beters kon bedenken, met de spaarrentes van vandaag de dag). Over een maand of wat zijn we hypotheek-vrij.

Op een reis naar Brazilië, eind vorig jaar langs een serie ecodorpen en andere milieu- en sociale projecten, stuitten we weer op die crisis. Ook onze Amerikaanse reisgenoten waren er allemaal mee bezig, begrijpelijkerwijs, want in Amerika is het allemaal veel harder is aangekomen. En Brazilië confronteerde hen daar nog sterk mee, want daar lijkt alles wel het tegendeel van crisis, met bruisende ontwikkelingen, economische groei, een overvloed aan jonge ondernemende mensen en ongelofelijke vitaliteit en creativiteit. Overal, of het nu in de favellas was, in rijke steden of op het platteland.

De Amerikaanse ‘oplossing’
Een aantal van die Amerikanen is betrokken bij Transition Towns, ontstaan door het bewustzijn dat de olievoorraden over het hoogtepunt heen zijn (peak oil), dat brandstoffen steeds duurder worden en dat we moeten zoeken naar alternatieven. Het zijn allerlei projecten in steden en dorpen, gericht op milieuvriendelijker gedrag van individuen, gezinnen en kleine groepen, richting zelfvoorzienendheid, permacultuur enz. Op de een of andere manier stuitte me dat tegen de borst. Ik kan niet geloven dat dat ons nu uit de crisis kan halen. Het is natuurlijk prima dat steeds meer mensen zich bewust worden. Maar voor mij was het allemaal te popperig. De crisis oplossen door een soort kabouterdorpen op te richten? Nee, sorry, dat ging er niet in, vooral niet als ik me realiseerde hoeveel vlieg- en autokilometers diezelfde Amerikanen maakten, hoeveel vlees ze verorberden. En dat ze echt niet van plan waren zich van het elektriciteitsnet af te koppelen. Echt Amerikaans naief!

Maar wat dan wel?
Die vraag is hier misschien te vroeg gesteld. Dat is ook m’n bezwaar tegen de ‘oplossingen’ van die Amerikanen (en Hanneke). Het zal allemaal geen kwaad doen, maar zijn het wel oplossingen. Of oplossingen voor een heel ander probleem, oplossingen op zoek naar een probleem, ook zoiets typisch Amerikaans. Misschien is het beter me eerst af te vragen wat die crisis nu eigenlijk precies in houdt? Gaat het alleen om de banken die zich misdragen hebben, en waar wij belastingbetalers de dupe zijn? Of zit er meer achter, of minder? 
Eigenlijk moet ik bekennen dat ik er niet veel van snap. Een aflevering van Tegenlicht (19-9-2011), Metamorfose van een crisis heeft me bij het beantwoorden van die vraag een aardig eindje op weg geholpen. Het wierp nieuw licht (vergeef me de beeldspraak) op de achtergronden en het ontstaan van de crisis. (wordt vervolgd)

7 gedachten over “DE crisis, wat moet ik ermee?

  1. In mijn herinnering was er maar een autovrije zondag. of waren er inderdaad meer? m’n geheugen laat me even in de steek.
    en nog iets: wanneer heb je je eerste paardrijles geboekt, Rob? als Hanneke ook meedoet, kan je misschien om korting vragen.
    Willem Hoos

  2. Ben het helemaal met je eens: deze oplossingen die terug willen naar de veiligheid van vroeger, naar de kleinschaligheid, zijn niet de goede.

    Het gaat niet om terug naar het oude, het gaat om nieuwe groei op een nieuwe manier. De bankencrisis is vooral een vertrouwenscrisis. Die is ontstaan door grote organisaties die bonusgedreven werken en niet meer mensgedreven. In de nieuwe economie, met alle transparantie door sociale media, kun je niet meer zo werken en val je genadeloos door de mand.

    We zitten in een overgangsfase en moeten veranderen. We moeten transformeren naar een nieuwe economie, die gebaseerd is op vertrouwen en transparantie. Daarbij past bovendien steeds verdergaande specialisatie, wereldwijde (eerlijke) handel en een globale economie. We moeten niet terug naar locaal, maar vooruit naar eerlijk!

    Leuk om je stuk te lezen, ik werd er op gewezen via twitter door iemand die vandaag m’n eigen blogpost las waarin ik over hetzelfde onderwerp heb geschreven: http://www.faxion.nl/2011/wat-jij-van-een-rups-kunt-leren-om-de-recessie-te-overleven/

  3. Moeten we niet veel meer terug naar de oorsprong dan met het bouwen van de financiele toren van Babel ?
    Een munt , een volk en wat gebeurde er , men ging van toen af door ingrijpen van God meerdere talen spreken want God zei : bevolk de aarde en dat betekent niet op een kluitje blijven zitten en wat beleven we weer een euro € een grote `sterke `munt . Hebben we er wat van geleerd ? nog steeds niets want ook in dat opzicht herhaalt de wereldgeschiedenis zich ! Want alles wat ik hoor is een vrij horizontalistisch verhaal waar God willens en wetens buiten gehouden wordt , precies zoals Adam en Eva dat overkwam want ze wilden immers wijzer zijn dan God ! Er is maar een manier om alles weer goed op de rails te krijgen door God in mens en samenleving weer centraal te stellen als enige goede koers in het leven . En dan komt het vertrouwen ook weer terug : behandel en respekteer de ander zoals je zelf ook behandeld wilt worden !

Plaats een reactie