Europa bucket list – 3 – (eerste pagina)

Grappig, de vergankelijkheid van de plekken waarnaar ik op zoek ben past goed op dit blog. Als er iets eindig is, dan zijn het wel de outsider-art plekken waar we naar op zoek en door gefascineerd zijn.
Vandaag plaats ik hier de eerste pagina van de Europa bucket list met de bedoelig er nog velen te laten volgen. Met als toelichting:

  • Europa is groot, ik begin met Nederland, België en Frankrijk, in omgekeerde volgorde, omdat we dit najaar voor een langere tijd naar Frankrijk hopen te reizen.
  • De lijst bestaat uit genummerde ‘plekken’ in de volgorde dat ik ze vind. Elk nummer krijgt een geel stickertje op de kaart van Europa, zodat – als we naar of in een bepaalde streek zijn – plekken makkelijk gevonden kunnen worden, zonder daar nog (af en toe best ingewikkelde) reseach te doen.
  • Bij elke plek staat een korte omschrijving en nuttige informatie, verder zonder extra’s en foto’s. Die is (bijna altijd) te vinden via de genoemde links of boeken.

Als bronnen gebruik ik vooralsnog:

  • Het eerder genoemde boek Follies (1995) van Wim Meulenkamp voor Nederland en België
  • Fantasy Worlds (1999) van Deidi von Schaewen & John Maizels, een dik fotoboek met meer dan honderd uitgebreide beschrijvingen plus prachtige foto’s van over (bijna) de hele wereld. Er zijn verschillende versies van dit boek, ook een van 2007, dat ik niet heb.
  • Op internet is ook veel te vinden. Twee sites springen er voorlopig uit. Outsider Environments Europe van de Amsterdammer Henk van Es. Ongelofelijk wat die man allemaal bij elkaar heeft weten te zetten. Mooi overzichtelijk, op allerlei manieren te benaderen met goede teksten, foto’s en verwijzingen naar een ‘mer à boire’ aan sites, boeken en artikelen. Plus Facebook en Flickr pagina’s.
  • Spaces, met bijna 600 plekken wereldwijd die redelijk goed gedocumenteerd zijn. Bijzonder is dat hier ook op kaarten gezocht kan worden, waar uit blijkt dat deze site lang niet zo compleet is als de eerstgenoemde, zeker niet voor Frankrijk.
  • Overigens beging ook duidelijk te worden dat internet een onuitputtelijke bron is op dit gebied. Zo ontdekte ik net (om maar eens iets te noemen): Zaans Groen, met heel bijzondere tuinen, parken en wat al niet meer.

En hier is ie dan, Pagina 1 van de Europa bucket list.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s